Voluntariat
De ce?
Activitățile de voluntariat la DPCU sunt o oportunitate excelentă de a vă dezvolta noi abilități, ca urmare a interacțiunii cu specialiști din domeniile muzeal, arhivistic și artistic. De asemenea, puteți crea colaborări fructoase cu personalul DPCU și alți voluntari. Ne unește pasiunea pentru cultură, dorința de a ne implica activ în viața universitară și interesul pentru dezvoltarea personală și profesională. Pe lângă acestea, certificatul de voluntariat eliberat de UBB reprezintă un atu în CV!
Ce înseamnă?
Adoptat în 2015, Regulamentul programului de voluntariat „Voluntar la UBB” stabilește condițiile legale în care se desfășoară activitățile de voluntariat la nivelul universității. Voluntarii pot participa la organizarea de expoziții, workshop-uri, ghidaje, evenimente precum Noaptea Muzeelor și alte manifestări culturale, proiecte de digitizare arhivistică și creare de baze de date. Până în prezent, DPCU a beneficiat de contribuția a numeroși voluntari, pe cele trei paliere majore (muzeal, arhivistic și artistic).
Unde?
Ne bucurăm de prezența voluntarilor noștri la toate entitățile aflate sub coordonarea DPCU. Ocazional, voluntarii DPCU pot desfășura activități și în alte spații care aparțin universității sau instituțiilor partenere, în funcție de proiectele și colaborările aflate în derulare. Pentru detalii exacte privind locațiile muzeelor, ale Arhivei Istorice, respectiv ale galeriilor de artă din cadrul DPCU, vă invităm să consultați paginile aferente acestora de pe site-ul nostru.
Când?
Voluntariatul se poate desfășura pe tot parcursul anului universitar, în funcție de necesitățile existente la nivelul subunităților DPCU, precum și de disponibilitatea și interesul fiecărui voluntar. Conform Regulamentului în vigoare, timpul de lucru dedicat activităților de voluntariat poate fi cuprins între minimum 10 ore și maximum 80 ore pe lună, în baza unui contract individual încheiat în acest sens.
Colaborare
De ce ?
Vă invităm să ne fiți alături în misiunea noastră de a oferi publicului experiențe deosebite. Devenind parteneri ai UBB prin intermediul DPCU, beneficiați de o vizibilitate sporită și de o recunoaștere binemeritată în rândul studenților care frecventează universitatea, dar și al comunității clujene în general.
Ce înseamnă ?
Fie că este vorba despre instituții sau persoane fizice care intenționează să organizeze expoziții temporare, concursuri tematice sau ateliere artistice, suntem deschiși spre colaborare. De asemenea, vă putem oferi consultanță sau sprijin pentru alte activități și proiecte, în conformitate cu specificul fiecăreia dintre subunitățile DPCU.
Unde ?
În baza programării prealabile, spațiile expoziționale coordonate de DPCU (Galeria Paul Sima, Sala Liviu Vlad și UBB Art Hall), precum și o serie de spații din Muzeele UBB pot constitui locații pentru activități culturale organizate în parteneriat. Suntem flexibili și ne dorim ca patrimoniul UBB să fie cunoscut și promovat la adevărata sa valoare!
Când ?
Colaborările se pot realiza în baza unui acord de parteneriat (după caz, contract de servicii expoziționale), încheiat în orice moment al anului, în funcție de disponibilitate și interes. Calendarul anual al DPCU este bogat în evenimente, iar cea mai mare parte a acestora se concentrează în perioadele corespunzătoare semestrelor universitare. În vederea unei colaborări optime, vă invităm să ne trimiteți propunerile de parteneriat cu cel puțin 3 luni înainte de data la care doriți să organizați un eveniment.
Practică
De ce?
Efectuarea stagiului de practică la DPCU constituie o ocazie unică de a deprinde, consolida și aplica cunoștințe variate referitoare la științele naturii, istorie, arhivistică sau artă, în funcție de domeniul corespunzător facultății urmate. Veți avea șansa de a lucra cu profesioniști dedicați, care vă vor împărtăși din experiența lor cu privire la bunele practici din sfera patrimoniului cultural universitar.
Ce înseamnă?
Practica se realizează în conformitate cu Regulamentul UBB în vigoare și cu diferitele cerințe specifice ale facultăților. De comun acord cu cadrele didactice responsabile de practică, vom stabili o tematică apropiată de disciplinele aprofundate în cadrul acesteia, pentru care există materiale și activități relevante la nivelul subunităților DPCU.
Unde?
Toate subunitățile DPCU oferă studenților doritori posibilitatea de a realiza practica de specialitate în conformitate cu profilul facultății pe care o urmează. Cele mai frecvente colaborări referitoare la practică se realizează cu Facultatea de Istorie și Filosofie, respectiv cu Facultatea de Biologie și Geologie.
Când?
Practica de specialitate se poate desfășura în perioada prevăzută în programa anului universitar, în acord cu reglementările generale ale UBB și specificațiile stabilite de fiecare facultate prin specializările sale.
Prietenii Patrimoniului
Prietenii Patrimoniului cred cu convingere în misiunea DPCU de a conserva și promova patrimoniul cultural al Almei Mater Claudiopolitana. Le suntem recunoscători tuturor sponsorilor și donatorilor noștri, care ne ajută să extindem și să valorificăm patrimoniul UBB într-un mod adecvat și benefic pentru întreaga comunitate.