Direcția Patrimoniu Cultural Universitar

Fellowship David Prodan

Fellowship David Prodan: Un stagiu de cercetare în inima Clujului

Fellowship David Prodan (FDP) reprezintă o modalitate de onorare a memoriei și moștenirii lăsate de către unul dintre cei mai importanți istorici români ai secolului XX, David Prodan.

Direcția Patrimoniu Cultural Universitar a Universității Babeș-Bolyai, prin Muzeul Memorial David Prodan, încearcă prin acest Fellowship să încurajeze cercetători debutanți și consacrați din domeniul științelor umaniste și sociale, din mediul academic și cultural, care au realizat lucrări științifice originale, să-și dezvolte noi oportunități în câmpul de cercetare.

Pe parcursul stagiului, câștigătorii (Fellows) vor locui în casa memorial a istoricului David Prodan. La numai câteva minute de centrul orașului Cluj-Napoca, imobilul beneficiază de o curte interioară, cu verdeață, retrasă de la zgmotul urban. Rezidența Fellowship David Prodan este formată dintr-o garsonieră luminoasă cu baie proprie și cu toate dotările necesare (plită electrică, frigider, mașină de spălat și uscat rufe, aparat de cafea și altele).

David Prodan – Schiță biografică

A vorbi despre David Prodan înseamnă a analiza nu doar biografia și opera unuia dintre cei mai mari istorici români, ci și felul în care supraviețuiește, între compromis și rezistență, un intelectual din Europa Centrală într-un regim totalitar.

Născut în anul 1902, într-o familie de țărani din Transilvania, David Prodan a parcurs treaptă cu treaptă (arhivist, bibliotecar, cercetător la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, profesor al universității din Cluj-Napoca) un traseu profesional care nu a întârziat să-i asigure recunoașterea: în anul 1948 a fost primit în Academia Română, iar în 1986 a fost invitat în Asociația Americană de Istorie, un for de prestigiu care grupa nume de prim rang ale istoriografiei mondiale.

David Prodan s-a stins din viață la 11 iunie 1992, lăsând în urmă capodopere ale scrisului și cercetării istorice: Supplex Libellus Valachorum, Teoria imigrației românilor din Principatele române în Transilvania în veacul al XVIII-lea, Iobăgia în Transilvania (I-III), Urbariile Țării Făgărașului (I-II), Problema iobăgiei în Transilvania 1700-1848 și mai ales Răscoala lui Horea (I-II).

Rezidența Fellowship David Prodan

Garsoniera pusă la dispoziția câștigătorului Fellowship David Prodan se află în interiorul Muzeului Memorial David Prodan, care a reprezentat de fapt, ultima locuință a istoricului.

Inaugurat în primăvara anului 2018, Muzeul Memorial David Prodan constituie deopotrivă un spațiu dinamic, orientat spre organizarea și susținerea unor evenimente culturale, dar și un loc al memoriei, dedicat unuia dintre cei mai importanți istorici români.

Mai multe despre activitatea și misiunea acestui muzeu poți găsi pe pagina specială dedicată acestuia.